Rasinfo

Pomeranian är en gammal ras med sina rötter i mellaneuropa. Det är den minsta varianten av de tyska spetsarna. Tysk spets har använts som larm på gårdar där de hade till uppgift att hålla uppsikt över om någon närmade sig gården eller om något objudet djur, eller människa, försökte ta gårdens djur. Rastypen har inte ändrats nämnvärt på över 100 år. Få ärftliga defekter men för den skull väldigt viktigt att ha så mycket kunskap som möjligt och använda kunskapen till att föda upp ännu bättre Pomeranians . Det är en populär ras så variationen i kvalitet är tyvärr ganska stor. Kom ihåg att pris och kvalitet har nästan inget med varandra att göra när det gäller hund. Det är en ras som är mycket uppmärksam och vill dela vad den sett med sin familj. Det behöver inte alltid ske med skall utan kan också vara med blickar där människan kan besvara att den också uppmärksammat att något är på gång. De är mycket fästa vid sin familj och ganska ointresserade av tillfälliga besökare. De hälsar oftast vänligt men går sedan och gör något annat. De saknar i stort sett jaktinstinkt men tycker om att hålla på med aktiviteter som agility, rallylydnad, nosework, viltspår och liknande.

Rasen har en lättskött päls som bör borstas ca 1 gång i veckan och badas efter behov, kanske 1 gång i månaden för sällskapshund. Pälsen bör inte klippas eller rakas kort då man riskerar att den inte växer ut igen. Strukturen på Pomeranianpälsen är väldigt behaglig att ta på men ändras till att bli stickig och matt om man klipper eller rakar den. Deras päls skyddar mot både kyla och värme. De behöver inte ha kläder när det är kallt men kan frysa om fötterna när det är väldigt kallt eller vid snö/is slask.

Valpar ska ha korta små promenader och ska i stor utsträckning lära känna sin närmaste omgivning och delvis bestämma själv var de vill gå. Med ökad ålder (från 5-6 månader) kan man också öka motionen till promenader på ett par kilometer som längst. Fullt vuxen och stabil i kroppen är hunden när den är över ett år gammal. De är mycket mottagliga för beröm så berätta glatt och tydligt för din hund varje gång den gör något bra så förstärks det man vill att hunden ska göra. Positiv uppmuntran istället för bestraffning är snabbaste vägen till framgång hos hund.