Om Oss

Jag, Elisabeth Spillman Åkerlund, bor på en gård utan för Västerås med min man Stefan Åkerlund. Vi flyttade hit samma år som vi köpte vår första Pomeranian. Vi har en son, Thomas, som föddes 1988.

Min hunduppfödning har varit mitt stora intresse. Rastypiska Pomeranians med fokus på sundhet och hälsa är mycket viktiga delar i ett ganska svårt arbete. Med tiden ökar kundkapen och då inser man också svårigheterna bättre. Att inte tappa typ samtidigt som sundheten ständigt kan förbättras är en utmaning. Jag har varit engagerad i rasklubben sedan den grundades 1989. Första 14 åren som ordförande och därefter som vice ordförande. Jag håller ibland kurser och har varit med och tagit fram alla Domarkompendier på rasen samt skrivit och utvecklat RAS-Rasspecifika Avels Strategier för Pomeranian. 1997 blev jag klar med min domarutbildning och fick min domarlegitimation. Jag ar dömt rasspecialer för Pomeranian i Norge, Finland, Storbrittanien och Ryssland.

Pomeranian har varit huvudrasen hela tiden men under de år som gått har vi även haft hundar av andra raser så som Grand Danois, Shetland Sheepdog, Greyhound, Shih Tzu, Chihuahua och nu senast Griffon. Förutom Chihuahua har det varit någon enstaka kull eller ingen uppfödning alls av de andra raserna.

Jag har alltid haft ett stort djurintresse, så på den här gården har det funnits en hel del olika djur. Hästar av raserna Frieser, Shetlandsponny och Brittish Spotted Pony. Herefordkor, Miniatygrisar, som jag i 2 omgångar exporterade till USA, Kaniner av olika raser, Höns, Kalkoner, Ankor, Gäss, Papegojor, Burfåglar, Chipmunks, Marsvin, Majsormar, Chinchilla och så klart katter. Nu har vi avvecklat det mesta så nu finns det “bara” hundar och katter. Intresset för odling har istället fått möjlighet att utvecklas. Vi har ett sommarhus på en ö en timmes resa norr om vårt hem. Med färre djur är det nu möjligt att ta med sin alla 4 fota och tillbringa sköna dagar på ön.

Granön

Granön